Fahéjas almás töltelék omlós tésztában :)
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg porcukor
- 30 dkg vaj
- 45 dkg liszt
- 2-3 tojássárga + 1 egész tojás a lekenéshez (ha marad fehérje, az is megfelel a célnak)
- fél citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- 6 db alma
- 6 ek citromlé
- 15 ek cukor
- 6 dl víz
- 3 kk fahéj
- 6 ek vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A tészta összetevőit összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük pihenni legalább egy fél órára.
Az almákat megpucoljuk, majd kockázzuk. Beletesszük egy lábasba. Hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, fahéjat és 5 dl vizet. Feltesszük forrni. Egy kis tálban a maradék 1 dl vízzel csomómentesre keverjük a pudingport. Mikor az alma felforrt, hozzákeverjük a pudingot. Folyamatos kevergetés mellett újra felforraljuk, és 3 percig főzzük. Ha kész, hagyjuk hűlni.
A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsunk egy 3-4 mm vastag lapot. Ezt fektessük a tepsibe. Legyen akkora a tészta, hogy érjen fel a tepsi oldalán. Ne lepje el teljesen a töltelék.
Erre a tésztára öntsétek az almás tölteléket. A maradék tésztából kis "kukacokat" nyújtunk, és ezeket hosszában, majd keresztbe tegyük a töltelékre.
Kenjük le tojással és mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni, kockára szeleteljük.
Jó étvágyat! :)