Egy kicsi vajas, egy kicsi kelt tészta és kész a kakaós csiga. ;)
Hozzávalók a vajas tésztához:
- 20 dkg margarin
- 10 dkg liszt
Hozzávalók a kelt tésztához:
- 3 dkg élesztő + 1 dl langyos tej + 1 tk cukor
- 40 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj
Töltelék:
- cukor + kakaó/fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy teáskanál cukorral simára keverjük és felfuttatjuk. Én a mikróban szoktam pihentetni. Közben a 20 dkg margarint 10 dkg liszttel összemorzsoljuk. Tésztát gyúrunk belőle, és fóliában vagy egy kisebb uzsonnás zacskóban 1 órára hűtőbe tesszük.
A kelt tésztához a lisztet a felfuttatott élesztővel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tejet, a 2 tojássárgát,és a vajat. Ha folyik a tészta, adjatok hozzá még lisztet, amíg egy nem ragadós nyújtható tésztát kaptok. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. Én ezt is a mikróban szoktam.
Lisztezett nyújtólapon téglalap alakúra nyújtjuk mindkét tésztát. A vajasat a keltre helyezzük, és elkezdjük összehajtogatni. Kinyújtjuk, majd ismét hajtogatjuk. Végül kb. fél centi vastag lapot nyújtunk belőle. megkenjük egy kis olvasztott vajjal és kakaós vagy fahéjas cukorral megszórjuk. A hosszabbik oldal mentén feltekerjük, minta rétest.
1 centi vastag szeleteket vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Az oldalukat olvasztott vajjal, a tetejüket tojással kenjük meg (a 2 tojás felhasználatlan fehérje része tökéletes).
180 fokon addig sütjük őket, míg szép aranybarnák nem lesznek (kb 15-20 perc).
Jó étvágyat! :)
Ha elkészítitek, küldjetek képet a konyhatunder.kalandjai@gmail.com-ra vagy Facebook oldalra :)
Vagy ha van receptetek, amit megosztanátok másokkal ugyanezekre a címekre küldhetitek őket és felkerülnek ide a weboldalra! :)